smlm singgah kedai mamak kt Kamunting beli kueh ni..1st beli kt situ...slalu aku makan kundas yg ada jual kt Wakaf Taiping...yg kt wakaf ni lg sedap..tak berminyak & ada manis2 sket...skali imbas mcm kueh cakoi..kt Kuala Kangsar pun ada 2 kedai yg top..kena try ni...
sebijik 60sen
kuah kari ikan & kuah kacang...
ni ada resepi yg aku google..bila nk try buat tak tau la...senang je gayanye..
macam ini:
Bahan-bahan
~ 225g tepung gandum
~ 150g gula halus (x smpai 1cawan)
~ soda bikarbonat
~ air
~ minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1.Gaul tepung, soda bkbnat dan gula. Pastu campurkan dgn air..gaul lagi.
2.Uli sikit sampai jd doh lbh krg la..pastu biar kjp dlm setengah jam atau klu nk goreng esok pagi nyer pun ok pasal adunan ni tahan..
3.Mcm biasa tepuk2 tapak tgn dgn tepung pasai nk bentuk kan adunan tu bulat2...sat gi melekat plak..saiz ikut suka...agak2 lar...
4.Sambil tu panaskan minyak. api sedang kecil ja pasal cepat garing
5.Dah siap!!
nnt aku try...heheheh...
rasa mcm penah mkn..ye btol ke tak..
ReplyDeletemey dah try pa... mmg senang.... tang kuah je kantoi... tapi x pa.. leh cicah dgn sardin... hehe... kalau mak aku panggie kueh bom... sebab bulat beso kut...
ReplyDelete